De stad Londen // Wat te doen in 1 dag? The Shard en de pub

Londen wordt in 1 adem genoemd met wereldsteden als New York, Nairobi, Singapore, Tolkio en Buenos Aires. Het is een van de belangrijkste steden op het Europese continent, eentje met een grote invloed op de rest van Europa. Het is ook een van de grootste westerse steden ter wereld, eentje met een inwonersaantal van meer dan 8,6 miljoen in de agglomeratie Greater-London.

Geschiedenis van Londen tot nu

Hoewel het waarschijnlijk gesticht is rond het jaar 1100 voor Christus. Pas rond het jaar 50 werd de stad onder de naam Londinium gesticht door de Romeinse keizer Claudius. Het groeide in de eeuwen erna uit tot een belangrijke stad, totdat het na 400 verlaten werd. In de middeleeuwen groeide en groeide de stad alleen maar. In 1100 telde de stad al 40.000 inwoners, in 1300 bezat de stad bijna 100.000 inwoners. In 1565 werd de Royal Exchange gesticht, en zo’n 100 jaar later troffen twee rampen de stad: zowel een pestepidemie als de grote brand van Londen in 1666 (zie afbeelding).

Echter, in de 18e eeuw groeide Londen uit tot het financieel epicentrum van de wereld, totdat het in 1939 een inwoneraantal had van meer dan 8,6 miljoen. In de tweede wereldoorlog was de stad het slachtoffer van een groot aantal Duitse bombardementen. Na de tweede wereldoorlog daalde het aantal inwoners tot minder dan 6,8 miljoen mensen in de jaren 80. Tegenwoordig wonen er bijna 9 miljoen mensen in de stad.

Bezoek Londen in 1 dag met de metro

De reis naar Londen vanaf Southend Airport begint voor velen vanaf Station Londen Liverpool Street, het treinstation waar de trein vanaf vliegveld Southend aankomt. Het is een kwartier lopen naar de London Bridge. Twintig minuten naar de Tower of London en de bijbehorende Tower Bridge. Het is echter bijna een uur naar de Big Ben met de London Eye, Buckingham Palace en Westminster Abbey. Als je niet zoveel tijd hebt in het centrum kun je dat beter per metro doen. In de stad wordt dit de Underground genoemd. Je kunt hiervoor de gele lijn (Circle) nemen.

Heb je zo weinig tijd dat je enkel in de buurt van de Tower Bridge kunt blijven, waarom spendeer je je tijd dan niet met een cocktail en een geweldig uitzicht over de stad. Bezoek hiervoor The Shard. Bij de Tower Bridge, in het oosten van het centrum bevindt zich deze wolkenkrabber van 310 meter hoog. Het is een van de hoogste gebouwen van Europa en biedt een fenomenaal uitzicht over The City. Tickets zijn echter niet goedkoop, maar voor toeristen is het het zeker wel waard.

Ga je toch met de Circle Line van the Underground richting de Big Ben en de Londen Eye, dan kun je ook naar het Hyde Park gaan. Dit ligt iets ten westen, om precies te zijn achter St. James Park en Green Park. Het Hyde Park was in 1851 het toneel van de eerste wereldtentoonstelling. In 2012 vond er in een deel van het park de triatlon plaats, voor de Olympische Zomerspelen in Londen. Het is een prachtig stadspark dat zeker de moeite waard is.

Eten in Londen – bezoek een pub!

Hoewel Engelsen niet echt bekend staan om de culinaire hoogstandjes, is het het natuurlijk wel waard om een keertje Fish and Chips te proberen. Helaas kun je dit om hygiënische redenen niet meer zoals vroeger uit een krant halen. Toch is het het waard om het uit te proberen bij bijvoorbeeld een restaurant aan de Thames. Wees bereid om ervoor te betalen want eten in het centrum van Londen is niet goedkoop. En als je toch de hele avond hebt, waarom ga je dan niet meteen een pub in. Een oud-Engelse pub is zeker wel te vinden in Londen en daar zie je pas echt hoe Engeland kan zijn. Hoewel ze het woord ‘gezellig’ in het Engels niet kennen, komt het met de sfeer in zo’n pub zeker wel dichtbij!